Het andere Kenia

Het andere Kenia

Er bestaat geen twijfel: Kenia is de bakermat van de mensheid én de safari’s. De bestemming is zo divers dat er voor ieder wat wils is. Van uiteenlopende landschappen tot kleurrijke cultuur, historische havensteden en moderne Afrikaanse stadscultuur. De grootste troeven zijn echter de fantastische natuurparken zoals Amboseli, Nakuru, Samburu, Tsavo en bovenal de wereldbekende Masai Mara. Kenia staat hoog in het ‘to-see’ lijstje van menig natuurfanaten alsook liefhebbers van strandvakanties. Laat u leiden doorheen deze bestemming van contrasten, waar regelmatig alle clichés over Afrika worden gelogenstraft.

Boeking

Dag 1: Brussel-Zuid – Amsterdam – Nairobi
Vertrek vanuit Brussel-Zuid naar Amsterdam. Aansluiting met rechtstreekse vlucht naar Nairobi met Kenya Airways.
Brussel-Zuid 15u52 - Amsterdam 17u25
Amsterdam 20u35 - Nairobi 05u55

 

Dag 2: Nairobi – Lake Naivasha
Bij aankomst op de luchthaven maken we kennis met onze privéchauffeur/gids. Gedurende de ganse reis staat deze ter beschikking. We vertrekken per comfortabele 4x4 jeep naar Lake Naivasha.

De rit voert ons langs de Great Rift Valley, het grootste geologische fenomeen op het aardoppervlak. De Rift Valley, ook wel Grote Slenk of Oost-Afrikaanse Slenk genoemd, is een langgerekt stelsel van slenken. Omwille van tektonische activiteit begon 20 miljoen jaar geleden de Afrikaanse plaat zich op te splitsen in de Somalische en Nubische plaat. Tot vandaag de dag zorgt de ondergrondse activiteit ervoor dat de slenken van Libanon tot Mozambique, over een totale lengte van zo’n 6500 km, lopen.

Rond de middag bereiken we de omgeving van Lake Naivasha. In tegenstelling tot de omliggende alkalische meren is Lake Naivasha een zoetwatermeer. Desondanks het geen zichtbaar afwateringspunt heeft, is zelfs het hoogst gelegen zoetwatermeer van Afrika! Er bestaan heel wat theorieën over dit fenomeen, maar de meest voor de hand liggende verklaring is dat het water door de bodem wegsijpelt. Temidden van het meer ligt Crescent Island. Dit eiland is in feite het overblijfsel van een ingestorte caldeira en was enkele jaren geleden de locatie voor de film ‘Out of Africa’. Lake Naivasha is het leefgebied van giraffen, zebra’s, nijlpaarden, antilopen en zo’n 300 vogelsoorten waaronder de Afrikaanse visarend het meest aanwezig is.

In de namiddag ontdekken we de prachtige omgeving van Lake Naivasha per ca. 1 uur durende boottocht.

 

Dag 3: Lake Naivasha – Masai Mara National Reserve
Na het ontbijt verlaten we de omgeving van Lake Naivasha. De rit voert ons langs de mooiste uithoeken van het land. Geniet van Oost-Afrika op zijn mooist: kleurrijke Afrikaanse dorpen met marktjes worden afgewisseld met uitgestrekte landbouwgronden en ongerepte groene natuur.

Picknick lunch onderweg. In de namiddag bereiken we de toegangspoort van het wereldvermaarde Masai Mara National Reserve. Safari en-route wanneer we naar de lodge rijden.

Diner en overnachting met schitterend panoramisch zicht over de weidse vlakte en de Mara rivier.

 

Dag 4: Masai Mara National Reserve
Verblijf inclusief ochtend- en namiddagsafari in het Masai Mara National Reserve.

Samen met Serengeti National Park vormt de Masai Mara het decor van een ongelofelijk schouwtoneel. Jaarlijks migreren miljoenen wildebeesten en zebra’s in wijzerzin doorheen beide gebieden. Tijdens de maanden juli, augustus en september maken de kuddes de dramatische oversteek van de Mara rivier, beter gekend als de Big Migration. Zo verplaatsen ze zich van de noordelijke sector in de Serengeti (Tanzania) naar de Masai Mara (Kenia).

Niettegenstaande de migratie door velen als absoluut hoogtepunt gezien wordt, is de Masai Mara zonder enige twijfel een van de vijf beste Afrikaanse gebieden om wild te spotten. Slechts weinig parken kennen zo’n grote aantallen in diersoorten. Masai Mara kent een buitengewoon grote leeuwenpopulatie, enorme kuddes olifanten, zebra’s, gnoes, hyena’s, buffels, antilopes,… Ook vogelliefhebbers blijven niet op hun honger zitten. Dagelijks verkennen meer dan 500 vogelsoorten de savanne. Hiertoe behoren de Verreaux oehoe, arend, bateleur, hoornraaf, secretarisvogel en maraboe. Masai Mara stelt nooit teleur!

 

Dag 5: Masai Mara National Reserve – Lake Elmenteita
Tijdig vertrek in Masai Mara. De groep geniet van de laatste indrukken tijdens een safari en-route richting de uitgang van het park.

Rond de middag bereiken we de omgeving van Lake Elmenteita. Dit sodameer is erg geliefd bij flamingo’s, pelikanen en tal van andere watervogels. Het gebied verleent zich perfect voor natuurwandelingen, vogelspotten en paardrijden.

In de late namiddag staat een safari in het Soysambu Conservancy op het programma. Dit schilderachtig reservaat wordt getekend door vulkanische heuvels, golvende savanne, dichte acacia bossen, water en open vlaktes. Hoewel er naar Keniaanse begrippen weinig wild is, kunt u toch aardig wat dieren spotten. Soysambu Conservancy is het ideale leefgebied voor diverse vogelsoorten, buffels, zebra’s, antilopen, Rotschild giraffen, hyena’s,… Daarnaast streeft de conservancy ernaar om het ecosysteem in stand te houden, dit ten behoeve van het behoud van de unieke fauna en flora. Alle inkomsten worden gespendeerd aan (her)investeringen, instandhouding én verdere ontwikkeling van het reservaat alsook haar lokale gemeenschap. Na de safari keren we terug naar ons verblijf voor diner en overnachting.

 

Dag 6: Lake Elmenteita – Aberdare Mountains National Park
Na het ontbijt verlaat de groep Lake Elmenteita en rijden we noordwaarts. De Aberdare Mountains in het gelijknamige nationale park zijn een van de oudste bergketens in Oost-Afrika. Ruige grassen en een gemengde heidezone overdekken de hoger gelegen toppen van dit heuvelachtig plateau. Doorheen het landschap van bamboebossen en moerassen kronkelen ijskoude beekjes via watervallen omlaag. Enkele belangrijke rivieren in Kenia worden door deze stromen met water gevoed. Aberdare National Park is puur natuur.

In de namiddag maken we een begeleide wandeling door de sprookjesachtige landschappen.

 

Dag 7: Aberdare Mountains National Park – Samburu National Reserve
Eindhalte vandaag is het semi-aride noorden van Kenia. Dit gebied staat volledig in contrast met het groene zuiden. Ooit stond deze regio bekend als het Northern Frontier District, een gebied van droge doornstruiken en seizoensgebonden grassen waar nomaden hun vee over de dorre vlakten drijven. Nu stralen de nationale reservaten Samburu en het Buffalo Springs een ongerepte sfeer uit en staan ze garant voor unieke safari’s. In de namiddag maken we een eerste safari in Buffalo Springs.

 

Dag 8: Samburu National Reserve
Verblijf inclusief ochtend- en namiddagsafari in Samburu en Buffalo Springs National Reserve.

De reservaten worden doormidden gesneden door de Ewaso Ngiro rivier, een belangrijke bron van leven in dit ruige landschap. Tal van wilde dieren komen hier hun dorst lessen of de schaduw van de diepgroene palmbomen opzoeken. Houd zeker uw ogen open voor de Samburu Special Five!

De bedreigde Grévy zebra, Somalische struisvogel, Beisa oryx, de generoek antilope en de Reticulated of netgiraffe zijn enkel in deze noordelijke streken te spotten.

 

Dag 9: Samburu National Reserve - Ol Pejeta Conservancy
Na een laatste game drive in Buffalo Springs verlaten we het reservaat. Rond lunchtijd komen we aan in Ol Pejeta Conservancy, een plek die wereldbekend is voor de twee laatste noordelijke witte neushoorns. Namiddagsafari gevolgd door uitgebreid diner.

 

Dag 10: Ol Pejeta Conservancy
Verblijf en safari-activiteiten in Ol Pejeta Conservancy. Achter Ol Pejeta schuilt een boeiend verhaal. Van veeboerderij tijdens koloniale tijden uitgegroeid tot een wereldbekende pionier in conservatie, gemeenschapsontwikkeling en in de strijd tegen stroperij. Ol Pejeta is Oost-Afrika’s grootste toevluchtsoord voor de bedreigde zwarte neushoorns én het leefgebied van de laatste twee noordelijke witte neushoorns. Maar dat is lang niet alles: hier leeft een diersoort die niet van nature in Kenia voorkomt. Sweetwaters Chimpanzee Sanctuary is het opvangcentrum voor gewonde en misbruikte chimpansees. Ol Pejeta streeft continue naar het behoud en bescherming van de natuur en het wild. Daarnaast wordt er actief ingezet voor betere educatie, gezondheidszorgen en infrastructuur voor de omliggende lokale gemeenschappen om zo het human-wildlife conflict aan te pakken.

 

Dag 11: Ol Pejeta Conservancy – Nairobi
Vandaag laten we Ol Pejeta achter ons en rijden we terug naar de hoofdstad. In de late namiddag aankomst in Nairobi en gelegenheid tot relaxen.

 

Dag 12: Nairobi
In de voormiddag staat een bezoek aan het David Sheldrick Wildlife Trust op het programma. Deze plek is een reddings- en rehabilitatiecentrum dat in 1977 door David Sheldrick werd opgericht voor weesolifanten en -neushoorns. Veel van deze dieren zijn slachtoffer van het human-wildlife conflict alsook stroperij. Mede dankzij bijzondere opvoedingsmethodes kunnen de wezen na verloop van tijd succesvol worden teruggebracht naar de vrije natuur.

Nadien volgt de ‘Out of Africa Tour’. Hierbij bezoeken we het Karen Blixen Museum in Nairobi. De Deense auteur Karen Blixen (1885-1962) is wereldberoemd door haar memoires Out of Africa. Het museum katapulteert ons zo'n 100 jaar terug in de tijd en laat ons kennis maken met het leven op de Keniaanse koffieplantage destijds. Lunch in Karen Blixen Coffee Gardens.

Lunch in Utamaduni. Vervolgens bezoeken we Kazuri Beads. De organisatie is ontstaan door en voor alleenstaande moeders in Nairobi. Momenteel stelt Kazuri Beads zo’n 340 alleenstaande moeders te werk in hun keramiekatelier. Tal van juwelen, borden, huishoudspullen, souvenirs,… worden hier volledig handmatig gemaakt. Elk stuk is uniek! Steun de organisatie gerust door achteraf door het winkeltje te lopen.

Als afsluiter genieten we van een diner in Four Points by Sheraton.

 

Dag 13: Nairobi – Amsterdam – Brussel-Zuid
Geniet van uw laatste dag in Kenia!

Na een vroeg ontbijt worden we naar de luchthaven van Nairobi gebracht. Check-in formaliteiten voor de internationale terugvlucht naar Amsterdam.

Nairobi 08u20 - Amsterdam 15u50

Amsterdam 18u34 - Brussel-Zuid 20u08

’s Ochtends aankomst in Brussel-Zuid en einde van een onvergetelijke reis.

Boeking

 • Treinverbindingen vanuit Brussel-Zuid

 • Internationale vluchten in Economy klasse (inclusief taksen) met Kenya Airways

 • Logies, maaltijden en activiteiten volgens programma

 • Vermelde transfers

 • Vervoer in een comfortabele 4x4 jeep met pop-up roof

 • Water tijdens de safari’s

 • Inkomgelden en park fees voor alle inbegrepen activiteiten

 • Erkende professionele Engelstalige gids

 • Nederlandstalige begeleiding

 • Diensten van onze vertegenwoordiger ter plaatse

Boeking

 • Kosten voor visum/paspoort/inentingen/COVID-test

 • Optionele niet-vermelde activiteiten

 • Wasserijservice en fooien

 • Dranken en persoonlijke uitgaven

 • Annulering- en/of bijstandsverzekering (ten zeerste aangeraden)

 • Single supplement: 450€

Boeking

Internationaal paspoort: nog minstens 6 maanden geldig vanaf datum van binnenkomst.

Visum: single entry visum ($51) vooraf online aan te vragen via https://immigration.ecitizen.go.ke 

Gele koorts: er is risico op gele koorts. Vaccinatie tegen gele koorts is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.

Malaria: er is voornamelijk risico:

- In heel het land is er een belangrijk malariarisico, met uitzondering van de onderstaande gebieden. Muggenwerende maatregelen worden aangeraden van de schemer tot de ochtend in combinatie met de inname van malariatabletten. 

- In Nairobi en in de hooggelegen gebieden boven 2500 meter in de volgende provincies: Central, Rift Valley, Eastern, Nyanza en Western Provinces is het malariarisico lager. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend. Aan personen met een hoger risico wordt geadviseerd om preventief malariatabletten in te nemen of om een noodbehandeling mee te nemen.

 

Specifieke corona documenten:

Voor heenreis Kenia via Nederland

* Volledige gevaccineerde reizigers vanaf de leeftijd van 18 jaar zijn vrijgesteld van PCR-test. Het vaccinatiebewijs moet worden getoond bij binnenkomst in Kenia.

* Niet-gevaccineerde reizigers moeten in het bezit zijn van een negatieve PCR-test die 72 uur vóór vertrek is uitgevoerd (behalve voor kinderen jonger dan 5 jaar). Bij aankomst zullen zij aan een antigenentest worden onderworpen ($30).

* Reizigers moeten hun vaccinatiecertificaat of PCR-test voor afreis registreren op de website van Global Haven (https://trustedtravel.panabios.org/trusted-testing/dashboard/ ).

* Travellers Health Surveillance Form om QR code te scannen: https://ears.health.go.ke/airline_registration/ 

 

Voor terugreis België via Nederland

* Geen Passenger Locator Form vereist.

* Geen testing of quarantaine voor reizigers met geldig coronacertificaat.

* Indien geen vaccinatiecertificaat: een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur of negatieve antigeentest van minder dan 24 uur kunnen voorleggen.

Boeking